Penceramah Agama Hanya Sibuk Perkara Remeh ?Sibuk dengan perkara remeh, itulah yang sentiasa dibicarakan dalam ceramah agama. Untuk lebih menarik minat pendengar, diselitkan cerita suami isteri. Persoalan yang hampir sama cuma dalam pertanyaaan berbeza. Tidak ramai penceramah agama yang mampu mengupas isu masalah ekonomi, perancangan ekonomi mengikut landasan islam. Tetapi mereka lebih memilih menceritakan kandungan hadis tanpa terjemahan yang terperinci untuk difahami secara jelas cara untuk diadaptasikan.

Persoalannya, jika penceramah agama bercakap berkaitan perihal ekonomi, adakah ia mempunyai kuasa eksekutif dimana tidak akan ada sebarang sekatan untuk memberi ceramah berkaitan ekonomi gaya islam.

Laporan Asal :

Pendakwah dan golongan agamawan dinasihati supaya tidak terlalu fokus terhadap perkara remeh- temeh sehingga boleh menimbulkan ketegangan dalam masyarakat.
Mufti Pulau Pinang Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata pendakwah seharusnya memberi penekanan kepada isu lebih besar seperti ekonomi dan pendidikan Islam yang boleh memberi manfaat kepada semua.
“Ustaz (saya) sebenarnya tak suka ulama-ulama fokus kepada perkara-perkara yang remeh macam ini, banyak lagi perkara besar macam ekonomi, pendidikan dan sebagainya.
“Elok kita fokus benda besar lebih bermanfaat kepada umat Islam, kalau tumpu benda kecil ia tidak guna dan sia-sia.

“Ia akan timbul keresahan dalam masyarakat. Ada yang rasa bersalah, orang lain pula akan pertikaikan, ia merugikan masa dan tenaga kita,” katanya kepada Malaysiakini.

Wan Salim ditanya mengenai pandangan dikeluarkan penceramah bebas yang popular, Azhar Idrus yang melarang wanita Muslim mengambil gambar di kedai foto bukan Islam.
Wan Salim berkata tidak ada sebarang masalah jika wanita Islam ingin mengambil gambar di kedai bukan Islam asalkan menutup aurat.
“Kalau tutup aurat tak ada nas yang melarang (ambil gambar di kedai bukan Islam). Kita sebenarnya banyak isu seperti ini, kita tak boleh menemui hukum sebenarnya yang jelas dalam hukum dan hadis nabi.

“Yang ada adalah pertimbangan dari segi kepentingan dan kemudaratan,” katanya.
Sumber : MK __________________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
AIK?..BACA JE, KOMEN LA SIKIT :)
__________________________________________________________
sumber

Post a Comment

0 Comments