21 Gambar Kesan Kemusnahan Akibat Letupan Bersaiz Gergasi Di Tianjin, China

Kebakaran dan letupan yang berlaku di Tianjin pada Rabu lepas, bukanlah kebakaran yang biasa. Letupan ini sangat kuat sehingga ianya memberi kesan seismik di China.


tianjin02
Imej satelit sebelum letupan. / Google
tianjin01
Imej satelit selepas letupan. / Google

Ikuti pautan video ini dan 8 video ini untuk melihat letupan yang berlaku. Ianya bukan sahaja menjadikan malam yang gelap menjadi terang, tetapi ia juga menggegarkan bangunan sejauh 4 km jauhnya dari tempat letupan. US Geological Survey menyatakan alat pengesan gempa bumi mereka di Beijing mencatatkan gegaran pada skala 2 hingga 3 magnitud.

tianjin21
tianjin20

Setakat ini jumlah kematian telah mencapai angka 50 orang, dengan 12 daripadanya adalah anggota bomba. 700 orang yang tercedera sedang dirawat di hospital, dengan 71 daripadanya parah.

tianjin19
tianjin18

Letupan yang kuat ini melepaskan bebola api ke udara, dan menyebabkan kecederaan terhadap penduduk yang bertempiaran lari keluar daripada rumah mereka. Di sana sini kelihatan bangunan-bangunan tinggi dengan tingkap-tingkap yang pecah, wajah sedih warga Tianjin, dan kereta-kereta yang hanya tinggal rangka.

tianjin17
tianjin16

Eksekutif syarikat Tianjin Dongjiang Port Rui Hai International Logistics, iaitu syarikat tempat kebakaran ini bermula, telah ditahan untuk disoal siasat. Syarikat ini adalah sebuah syarikat logistik yang membawa bahan-bahan berbahaya, termasuk bahan kimia. Setakat ini, punca letupan masih belum diketahui.

tianjin15
tianjin14

Ada yang mengatakan letupan yang berlaku ibarat letupan bom nuklear Hiroshima. Setelah pagi Khamis tiba, kemusnahan yang dihasilkan oleh dua letupan di kawasan pelabuhan ini menjadi nyata.

tianjin13
tianjin12
tianjin11
tianjin10
tianjin09
tianjin08
tianjin07
tianjin06
tianjin05
tianjin04
tianjin03

__________________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
AIK?..BACA JE, KOMEN LA SIKIT :)
__________________________________________________________

Post a Comment

0 Comments