Putera Mahkota Saudi minta Palestin lepaskan Baitul Maqdis!!

Sumber dari New York Times melapor bahawa Mohammad bin Salman telah meminta Pihak Berkuasa Palestin untuk melepaskan Jerusalem.
Mahmoud Abbas, pemimpin Pihak Berkuasa Palestin telah melawat Arab Saudi kira-kira sebulan yang lalu.
Semasa lawatan ini Mohammad bin Salman mengatakan kepada Abbas bahawa sebuah negara Palestin yang merdeka mampu berdiri sendiri, dengan syarat menutup mata di beberapa bahagian Tebing Barat. Bandar-bandar kecil Israel yang menurut semua pihak adalah bandar tidak rasmi tetap berdiri di sana. Sehingga Palestin tidak lagi dapat melihat Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu kota dan pendatang Jerusalem juga tidak berhak untuk kembali ke sana.
The New York Times melaporkan hal ini dengan mengambil dari diplomat Palestin dan Eropah. Rumah Putih menjawab soalan New York Times mengenai pernyataan Mohammad bin Salman, dan hanya menjawab bahawa ia berada di luar strategi Washington.
Permintaan Mohammad bin Salman untuk Pihak Berkuasa Palestin berkait rapat dengan tujuan Tel Aviv. Malah dapat dikatakan permintaan ini adalah permintaan Israel melalui lidah Putera Mahkota Saudi.

Kerajaan Saudi sedang berusaha untuk menormalkan hubungannya dengan Israel. Dalam kes ini, kabinet Netanyahu juga mengiktiraf hubungan rahsia Arab-Israel ini.
Sumber; New York Times via MediaAdil

Sumber asal : infopanas.net
__________________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
AIK?..BACA JE, KOMEN LA SIKIT :)
__________________________________________________________
sumber

Post a Comment

0 Comments