░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░█▀█░█░░░█▀▀░█▀█░█▀▀░█▀▀░░░░█░░░█░█░▄▀░█▀▀░░░░▀█▀░█░█░█░▄▀▀░░░░░ ░░░░█▀▀░█░░░█▀░░█▀█░▀▀█░█▀░░░░░█░░░█░█▀░░░█▀░░░░░░█░░█▀█░█░░▀▄░░░░░ ░░░░█░░░█▄▄░█▄▄░█░█░▄▄█░█▄▄░░░░█▄▄░█░█░▀▄░█▄▄░░░░░█░░█░█░█░▄▄▀░░░░░ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

8/20/15

Merosakkan Imej Da’i Sebenar! 7 Sebab Mengapa Da’i Musim Ke-3 Menjelekkan

Kelmarin, episod pertama program Da’i, pendakwah milenia baru sahaja bermula Ahad lepas. Program keagamaan yang ingin mencari orang muda dan memartabatkan status pendakwah itu kini sudah masuk musim ketiga.

Merosakkan Imej Da'i Sebenar! 7 Sebab Mengapa Da’i Musim Ke-3 Menjelekkan

Merosakkan Imej Da’i Sebenar! 7 Sebab Mengapa Da’i Musim Ke-3 Menjelekkan

Namun begitu, respon yang diterima agak kurang menyenangkan oleh salah seorang netizen ini. Wanita ini menganggap bahawa episod pertama yang ditayangkan cukup menjelekkan, dia menyifatkan bahawa ia cukup banyak perkara yang boleh menimbulkan fitnah dalam kalangan pendakwah itu sendiri.
Sekilas Pandang Da’i 3Saya mengambil inisiatif untuk tonton semula rancangan da’i 3 ni. Takut semalam marah sangat sampai tahap halusinasi.
Salah seorang dari ustaz pada pertengahan rancangan ada menyatakan
“Kamu di bawa ke sini bukan semata mata utk program tv, tapi sebagai harapan ummah”
Saya puji dengan inisiatif pihak tv3 dalam mengadakan program sebegini. Namun apa yang saya lihat semalam adalah:

1. Batas-batas Pergaulan Tak Dijaga2. Wargame Lelaki Perempuan3. Pumping Lelaki Perempuan Sekali4. Para Daieyah Kurang Menjaga Adab, Duk Menjerit Sana Sini Main Wargame5. Kawat Sebelah Menyebelah Tanpa Jarak6. Daieyah Buat Sesi Luahan Pasal Cinta Tak Kesampaian7. Da’i Ikat Kaki Dengan Da’iyah Semasa Explorace Atas Alasan DendaHayati semula ayat ini
Surah Al-Isra, Verse 32:
????? ?????????? ???????? ??????? ????? ????????? ??????? ????????
And go not nigh to fornication; surely it is an indecency and an evil way
Selain itu, wanita yang dikenali sebagai Emmelyn Amal Alyn ini memohon agar pihak stesen tv meneliti semula perkara-perkara tersebut kerana asas dalam membina kekuatan sebagai seorang Da’i adalah menjaga batas pergaulan.
Janganlah asbab program itu merupakan program tv, dan itu hanyalah permainan maka dihalalkan ikhtilat yang hukumnya adalah haram kalau tiada bersebab?
Mohon sama pihak tv3 sedar dan mulai buka mata, episod pertama semalam sudah cukup menjelekkan dan cukup banyak perkara yang boleh menimbulkan fitnah dalam kalangan pendakwah itu sendiri.
Mohon Peserta Da’i 3 Lebih Tegas Menyuarakan Pendirian Terhadap Hal Hal BeginiMohon sama peserta da’i 3 lebih tegas menyuarakan pendirian terhadap hal hal begini kerana in the end antum la yang akan menjadi ikon remaja–kata ustaz syarhan. Jagalah asolah antum sebagai da’i
Saya berharap sangat episod akan datang, hal ini dapat dielakkan. Sebolehnya asingkanlah aktivit antara lelaki dan perempuan.
Cukup cukuplah wahai tv3 menjadi asbab fitnah kepada peserta, asatizah dan pendakwah generally. Kami dah jelek!
Sumber : Facebook Emmelyn Amal Alyn
Via : Oh Bulan
__________________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
AIK?..BACA JE, KOMEN LA SIKIT :)
__________________________________________________________
sumber

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 
Buddy-On9 © 2015 - Designed by Templateism.com