[Latest News][6]

aaa
aab
Adi Putra
Aidil Zafuan
alam
Anime
Anzalna Nasir
Article
berita
Betul Ke Bohong
Bola
canggih
cantik
Cartoon
Cerita Ghairah
CINTA
Cool
Download
Drama
Dunia Accident
Dunia aneh
Dunia Automobil
Dunia Fotografi
Dunia Gosip
Dunia Haiwan
Dunia Hot
Dunia Jenayah
Dunia Kesihatan
Dunia Loving
Dunia Pelik
Dunia Sukan
E-BOOK
Easy to Buy (Online Shop)
Emma Maembong
Event
Fail
gadget
game
GOOGLE ANALYTIC
Hafiz
Hairul Azreen
Hanez Suraya
Hanis Zalikha
hantu
Ingatlah
Insaflah
Internet
INTERNET BISNES
Jawatan Kosong
Kerja Kosong
Khai
Kita
kosmo
Lawak
Lawak Gambar
Lawak Pendek
Lawak Video
lirik english
lirik melayu
Lucu
macam-macam
Magazine
Makanan
Mamat
Manusia(setan)
Memasang Related Post
Menarik
Metro Arena
MH370
Mohd Mentor
motivasi
Nabila Huda
NUFFNANG
nyummy
PAID TO CLICK
Petua
Rahim R2
RAHSIA KAD PREPAID
Remy Ishak
Rosma AF
Sharifah Sakinah
Syazwan Zulkifly
Teka-Teki
Teka-Teki Gambar
teknologi
tips
tradisi
TUTORIAL
unik
video
weird
Zarema Zainal
Zizan Razak

VIRAL: Doktor Maut Tak Sempat Beraya Kemalangan Akibat Letih Oncall


"Doktor Pun Manusia Biasa ! Kami Sentiasa Oncall Dan Kemalangan Akibat Letih" Kami Beraya Dalam Keadaan Duka"

Kami para doktor dan petugas kesihatan dikejutkan dgn berita kemalangan jalanraya yg menyebabkan kematian seorang pegawai Perubatan Bius dari Hospital Sungai Buloh petang semalam (8/7/2015). Mengikut siasatan awal jabatan beliau, beliau memandu pulang setelah Oncall hari sebelumnya. Dimaklumkan bahawa Oncall beliau agak sibuk dengan pelbagai kes kecemasan.

Kami bukan sahaja berkongsi kesedihan dgn keluarga arwah, namun dihati kami turut terpendam rasa geram dan marah dengan sistem perkhidmatan kesihatan di Malaysia sejak sekian lama. 

Cubalah tanya kepada doktor-doktor di Malaysia ni, pernahkah mereka terlelap ketika memandu? Jawapannya sudah pasti, "Ya". Keluarga saya sendiri yg ada 8 orang doktor, semuanya pernah terlelap. Isteri saya pernah terbabas ke bahu jalan, 2 adik ipar saya terlelap dan tersondol kereta di depan ketika mereka beratur nak bayar tol & saya sendiri pernah melanggar divider ketika memandu. Alhamdulillah kami masih bernyawa. Pakar yang dikejutkan beberapa kali oleh Pegawai Perubatan kerana konsultasi kes pun akan mengantuk akibat tidur terganggu, apatah lagi Pegawai Perubatan yang langsung tidak tidur pada malam harinya?

Tahun lepas sahaja, 2 orang Pegawai Perubatan saya di Temerloh terbabas, kedua-duanya postcall. Seorang di Karak ketika menghala ke KL manakala seorang lagi di Maran ketika beliau hendak ke Kuantan. Kereta mereka 'total loss', namun umur mereka masih panjang.

Insiden kemalangan akibat terlalu mengantuk & keletihan akibat postcall semakin meningkat.

Perlukah kita tunggu lebih ramai doktor meninggal sebelum langkah konkrit diambil bagi mengubah sistem kerja kita sekarang?


Hampir semua disiplin klinikal (kecuali Bius) di hospital memerlukan doktor (pegawai perubatan) yang Oncall untuk bekerja minimum 33 jam (8 pagi hari ini sehingga 5 petang keesokkan harinya). Jabatan Bius di sesetengah hospital memberi 'PostCall Off atau Half-Day Off' kepada Pegawai Perubatan selepas mereka Oncall.

Keadaan lebih baik bagi Pegawai Perubatan Siswazah (houseman) sekarang dimana mereka TIADA lagi sistem Oncall sebegini dan melakukan kerja secara "Shift" (namun shift ini juga terdapat variasi bergantung kepada guideline dan keperluan setiap hospital).

Kita juga tahu sekarang jumlah Pegawai Perubatan sekarang adalah lebih ramai akibat pengeluaran graduan perubatan baru melebihi 5000 orang setiap tahun.

Cadangan saya bagi penambahbaikan:

1. Setiap doktor yang PostCall bagi SEMUA jabatan perlu diberi 'PostCall Day Off' selepas passover jam 8 pagi.

2. Ataupun, kita juga boleh menggunakan Sistem Shift houseman sekarang bagi menggantikan sistem Oncall Pegawai Perubatan bagi mengurangkan tempoh mereka bekerja dan membolehkan mereka mendapat rehat yang mencukupi. Ini sudah pasti ada pro dan kontra dan pastinya akan ada pihak yang tidak akan bersetuju.

3. Bagi adik-adik saya Pegawai Perubatan sekalian, pastikan anda tidur dahulu sebelum pulang. Pastikan anda tidak mengantuk. Sekiranya mengantuk, berhenti dan take a nap. Ataupun dapatkan pasangan atau ibubapa anda bagi membawa anda pulang. Saya tahu anda rindukan anak-anak anda yang menunggu di rumah, mungkin juga anda perlu mengambil anak anda di taska, memasak dan sebagainya, namun, apa sahaja alasan anda nyawa & keselamatan anda adalah lebih utama.

4. Pastikan kenderaan anda dalam keadaan yang tip-top. Sebaiknya kenderaan yang kukuh dengan airbag dan sistem keselamatan yang terbaik. Ini pastinya memerlukan pelaburan duit namun ia berbaloi. Nyawa kita tiada galang gantinya.

5. Bagi rakan-rakan pakar sekalian, juga peringkat pengurusan tertinggi, sudah tiba masanya kita buang sifat "Masa I dulu tak tidur 2 hari pun okey aje!", "masa I dulu kalau Oncall, elaun RM25 aje sehari, Oncall 10 kali sebulan baru RM250, aku tak komplen pun!" Sekiranya kita boleh menjadikan kerjaya kita lebih baik bagi adik-adik kita, doktor-doktor baharu apa salahnya kita berubah. Ubah sistem ke arah yang lebih baik. Doktor yang cukup rehat InsyaAllah akan dapat berkhidmat dengan lebih Mesra dan cemerlang kepada pesakit. Risiko berlakunya kesilapan (medical error) juga InsyaAllah akan dapat dielakkan.


Semoga pemergian arwah menjadi titik tolak ke arah penambahbaikan bagi para doktor dan petugas kesihatan yang lain di Malaysia.

Kita sama2 berdoa agar tiada lagi kemalangan dan kematian akibat keletihan atau mengantuk selepas bekerja malam.

Takziah buat keluarga Arwah Dr. Afifah. Semoga beliau ditempatkan dikalangan hamba-hambanya yang bertakwa. Al-Fatihah.

Ditulis Oleh Mahyuddin Mohamed

SUMBER: BERITAHAVOC
__________________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
AIK?..BACA JE, KOMEN LA SIKIT :)
__________________________________________________________
sumber

About Author Buddy-On9

Apa Kejadahnya Semua Ini!!! Berita-berita terkini, panas di pasaran.

Start typing and press Enter to search