░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░█▀█░█░░░█▀▀░█▀█░█▀▀░█▀▀░░░░█░░░█░█░▄▀░█▀▀░░░░▀█▀░█░█░█░▄▀▀░░░░░ ░░░░█▀▀░█░░░█▀░░█▀█░▀▀█░█▀░░░░░█░░░█░█▀░░░█▀░░░░░░█░░█▀█░█░░▀▄░░░░░ ░░░░█░░░█▄▄░█▄▄░█░█░▄▄█░█▄▄░░░░█▄▄░█░█░▀▄░█▄▄░░░░░█░░█░█░█░▄▄▀░░░░░ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

3/18/15

Cuci SEMUA Stress Anda

LadyLista - Pernah jadi tak, satu masa apabila anda sendiri rasa malas mahu bangun dari katil. Rasa mahu habiskan satu bekas ais krim dan baring tanpa buat apa-apa. Itu sebenarnya tanda-tanda anda mengalami stress. Vicky Vlachonis dalam bukunya berjudul ' The Body Doesn't Lie' mendapati mandi dapat membantu anda lebih daripada sekadar membersih diri anda.

"Mandi, tak kira ianya lama, sekejap atau hanya sekadar membasuh tangan, mampu untuk mengurangkan kadar stress anda dan juga sakit otot." kata Vlachonis.

Jadi gunakan rahsia ini untuk kurangkan stress harian anda:

Buang segala masalah anda seperti air yang mengalir

Sebab ianya ritual semulajadi, mandi sememangnya adalah masa yang intimate untuk kamu dan diri kamu sendiri.Kajian daripada Universiti of Michigan mendapati, mandi membantu melepaskan perasaan syak wasangka atau rasa menyesal seseorang kerana pelakuan mencuci itu ertinya pembersihan dan kebebasan. Semasa kamu mandi, tutup mata dan cuba selami perasaan marah dan sakit yang menyelubungi perasaan anda. Jika anda rasa ia tersekat di bahu atau leher, alirkan air yang hangat pada bahagian tersebut dan anda akan dapati tubuh anda akan lebih releks. Tindak balas ini dalam masa yang sama akan melepaskan stress dan juga minda anda turut sama melepaskan stress.

Bersihkan kebimbangan anda dengan bersihkan tanganmu

Memang benar, tak mungkin untuk semua situasi anda perlu mandi. Jika ditempat kerja, anda berhadapan dengan bos yang menggila, bagaimana anda mahu mandi? Jadi, ada baiknya anda ke tandas dan lakukan terapi mencuci tangan anda.Kajian yang sama juga mendapati, dengan menggosok poin-poin tertentu pada tangan memberikan efek yang sama pada mental seperti anda mandi. caranya mudah, tutup mata anda dan rasakan air  yang mengalir seperti mencuci kebencian didalam hati anda. Ia secara tidak langsung akan mengembalikan tenaga positif pada anda.

Mandian sejuk

Selalulah menukar suhu air mandian. Mulakan dengan mandian panas dan diakhiri dengan mandian sejuk.Ini dapat membantu untuk mencergaskan ada. Air sejuk dapat merangsang otak untuk melepaskan noradrenalin (antidepresan semulajadi). Ini bermaksud anda dapat hari anda dengan lebih ceria.

Semoga anda lebih manfaatkan mandian anda. Mulakannya hari ini.
__________________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
AIK?..BACA JE, KOMEN LA SIKIT :)
__________________________________________________________

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 
Buddy-On9 © 2015 - Designed by Templateism.com