[Latest News][6]

aaa
aab
Adi Putra
Aidil Zafuan
alam
Anime
Anzalna Nasir
Article
berita
Betul Ke Bohong
Bola
canggih
cantik
Cartoon
Cerita Ghairah
CINTA
Cool
Download
Drama
Dunia Accident
Dunia aneh
Dunia Automobil
Dunia Fotografi
Dunia Gosip
Dunia Haiwan
Dunia Hot
Dunia Jenayah
Dunia Kesihatan
Dunia Loving
Dunia Pelik
Dunia Sukan
E-BOOK
Easy to Buy (Online Shop)
Emma Maembong
Event
Fail
gadget
game
GOOGLE ANALYTIC
Hafiz
Hairul Azreen
Hanez Suraya
Hanis Zalikha
hantu
Ingatlah
Insaflah
Internet
INTERNET BISNES
Jawatan Kosong
Kerja Kosong
Khai
Kita
kosmo
Lawak
Lawak Gambar
Lawak Pendek
Lawak Video
lirik english
lirik melayu
Lucu
macam-macam
Magazine
Makanan
Mamat
Manusia(setan)
Memasang Related Post
Menarik
Metro Arena
MH370
Mohd Mentor
motivasi
Nabila Huda
NUFFNANG
nyummy
PAID TO CLICK
Petua
Rahim R2
RAHSIA KAD PREPAID
Remy Ishak
Rosma AF
Sharifah Sakinah
Syazwan Zulkifly
Teka-Teki
Teka-Teki Gambar
teknologi
tips
tradisi
TUTORIAL
unik
video
weird
Zarema Zainal
Zizan Razak

Punca Kenapa Tarif Elektrik Tidak Turun
“SEBELUM ini tarif elektrik naik kerana kenaikan harga minyak dunia. Sekarang harga minyak dunia sudah turun, tentu tarif elektrik juga turun!”

Demikian luahan hati sebilangan besar pengguna dan harapan sesetengah pihak sebelum penstrukturan semula Bajet 2015 baru-baru ini. Namun, pengumuman  yang dibuat mengenai tarif elektrik hanyalah ia tidak dinaikkan.

Tidak hairanlah perasaan tidak puas hati itu diluahkan dalam media sosial seperti Facebook, Twitter dan sebagainya dengan pelbagai tohmahan dan bahasa yang kurang enak didengar, dilemparkan kepada kerajaan dan TNB.

        Hakikatnya tidak ramai yang memahami bahawa penurunan harga minyak dunia sebenarnya tidak memberi kesan secara langsung kepada tarif elektrik semasa.

Ini kerana bagi penjanaan tenaga elektrik, bahan api utama yang digunakan adalah gas asli berpaip dan gas asli cecair atau LNG (pada kadar sekitar 55 peratus campuran bahan api). Selebihnya arang batu, hidro dan tenaga diperbaharui (Renewable Energy (RE)).

Ramai yang tidak tahu bahawa menurut Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA), penetapan harga  LNG adalah berasaskan kepada nilai eksport dari Bintulu dan harga Japan Customs-Cleared Crude (JCC) di mana berlaku kesan jeda masa, masing-masing antara dua hingga empat bulan dan lima hingga tujuh bulan.

Ramai juga yang tidak sedar, ketika semakan terakhir tarif dibuat pada 1 Januari 2014 harga pasaran LNG adalah ditanda aras (benchmarked) pada RM41.68/mmBtu tetapi dalam tempoh Oktober hingga Disember 2014, harganya telah meningkat kepada RM46.04/mmBtu.

Satu lagi fakta yang ramai tidak tahu ialah harga gas asli berpaip, ketika penetapan tarif pada 1 Januari 2014 telah ditetapkan pada harga subsidi RM15.20/mmBtu (juta metrik unit termal British) jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan harga LNG RM46.04/mmBTU (untuk tempoh Oktober hingga Disember 2014).

Jelas secara amnya, sudah tentu tidak munasabah harga elektrik di Semenanjung turun ketika ini.

Menurut KeTTHA, sebarang pergerakan naik atau turun pada harga minyak mentah dunia akan hanya memberi kesan kepada harga LNG selepas lima hingga tujuh bulan.

Bagi pihak yang merasakan kejatuhan harga arang batu ketika ini (sekitar AS$70 setan) pula sepatutnya memberi kesan penurunan tarif elektrik, mereka perlu faham bahawa harga arang batu yang rendah ini tidak dapat menampung harga LNG yang telah naik.

Penyusutan nilai ringgit berbanding US dolar ada impaknya kepada kos pembelian arang batu. Penurunan nilai ringgit ini juga menjejaskan faedah penjimatan yang diperolehi TNB daripada kejatuhan harga arang batu.

Seperkara lagi yang perlu difahami, tarif elektrik di Semenanjung Malaysia ditetapkan menerusi sistem kawal selia berasaskan insentif (Incentive Based Regulation (IBR)) yang merangkumi mekanisme Pelepasan Kos Ketidakseimbangan (Imbalanced Cost pass-Through (ICPT)) yang dilaksanakan pada Januari 2014.

Mekanisme ICPT tersebut membolehkan kerajaan untuk menyemak kadar tarif setiap enam bulan berdasarkan perubahan dalam harga bahan api dan penjanaan.

Malah, sistem yang serupa juga telah diamalkan di kebanyakan negara maju seperti Australia dan negara-negara jiran Asia Tenggara seperti Australia, Singapura, Thailand dan Filipina.

Susulan keputusan kerajaan pada 5 November 2014 lepas, kerajaan akan menyerap kos ICPT yang dianggarkan untuk tempoh Januari hingga Disember 2014, berjumlah RM847.96 juta menerusi penjimatan daripada rundingan semula perjanjian pembelian tenaga (PPA) dengan penjana tenaga bebas (IPP) generasi pertama.

Namun demikian, wang terkumpul melalui penjimatan rundingan semula PPA tersebut adalah terhad dan tidak akan mencukupi untuk menampung kenaikan harga bahan api di masa-masa yang akan datang.

KeTTHA sebelum ini telah menjelaskan semakan tarif akan dibuat untuk mencerminkan perubahan dalam harga bahan api dan penjanaan berdasarkan mekanisme ICPT tersebut.

Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga (AWER), S Piarapakaran dipetik sebagai berkata, beliau tidak menjangkakan sebarang semakan akan dibuat untuk semakan tariff yang dijadualkan Julai tahun ini.

“Walaupun harga minyak jatuh, masih terdapat kos tetap seperti caj kapasiti, pengedaran dan penghantaran. Oleh itu, jika harga LNG jatuh, kita tidak mungkin dapat melihat kesan dalam semakan semula tarif akan datang pada Julai ini.

“Ini kerana harga gas berpaip yang ditetapkan pada RM 15.2 setiap mmBTU adalah ‘harga subsidi’,” katanya.

Piarapakaran berkata, walaupun pengguna  menjangkakan tarif elektrik jatuh seperti harga minyak, sektor elektrik sebenarnya lebih rumit.

Dianggarkan sebanyak 42 peratus daripada tarif elektrik purata adalah untuk menampung kos bahan api seperti gas dan arang batu.
Selebih 58 peratus lagi adalah untuk caj kapasiti penjanaan, kos penghantaran (transmission) dan kos pembahagian (distribution) elektrik.
______________________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
AIK?..BACA JE, KOMEN LA SIKIT :)
______________________________________________________________

About Author Buddy-On9

Apa Kejadahnya Semua Ini!!! Berita-berita terkini, panas di pasaran.

Start typing and press Enter to search