░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░█▀█░█░░░█▀▀░█▀█░█▀▀░█▀▀░░░░█░░░█░█░▄▀░█▀▀░░░░▀█▀░█░█░█░▄▀▀░░░░░ ░░░░█▀▀░█░░░█▀░░█▀█░▀▀█░█▀░░░░░█░░░█░█▀░░░█▀░░░░░░█░░█▀█░█░░▀▄░░░░░ ░░░░█░░░█▄▄░█▄▄░█░█░▄▄█░█▄▄░░░░█▄▄░█░█░▀▄░█▄▄░░░░░█░░█░█░█░▄▄▀░░░░░ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

10/19/14

Penjara, Denda Jika Tidak Solat Jumaat Tiga Kali !
KUALA LUMPUR
Lelaki yang akil baligh dan tiada sebab munasabah  untuk meninggalkan solat Jumaat di Kelantan tidak boleh memandang ringan akan  tanggungjawab menunaikan ibadah itu.

Jika dikesan sengaja meninggalkan  solat Jumaat sebanyak tiga kali berturut-turut, mereka boleh dihukum penjara  sehingga setahun.

Laporan akhbar Berita Harian yang memetik  kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Dakwah dan Hubungan Seranta,  Datuk Mohd Nassuruddin Daud, pendakwaan boleh dibuat mengikut Seksyen 104,  Enakmen Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan 1994, yang  memperuntukkan denda sehingga RM1,000 atau penjara sehingga setahun.

  Setakat ini, menurut beliau, hanya seorang lelaki didakwa berhubung kesalahan  itu.

Nassuruddin menambah, bagi membolehkan seseorang itu didakwa,  sesiapa sahaja termasuk imam atau ahli jawatankuasa (AJK) masjid boleh membuat  aduan mengenai kegagalan individu menunaikan solat Jumaat.

“Aduan boleh  dibuat dengan mengisi borang dan kemudian diserahkan kepada Jabatan Hal Ehwal  Agama Islam Kelantan (JAHEAIK). Pihak penguatkuasa jabatan akan menyiasat dan  berbincang dengan imam,” terang beliau ketika ditanya dalam sidang Dewan  Undangan Negeri Kelantan.

Tindakan selanjutnya adalah dengan memberikan  imam sebuah buku rekod kehadiran untuk memastikan individu berkenaan hadir ke  masjid tersebut bagi menunaikan solat Jumaat tiga kali berturut-turut.

Jika gagal hadir dalam tempoh berkenaan, pendakwaan akan dibuat.

Cadangan berhubung AJK pemantau dalam kalangan wanita yang bertugas untuk  mengenal pasti individu lelaki yang tidak menunaikan solat Jumaat juga akan  dipertimbangkan.        ______________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
p/s: please leave our comments also
tolong komen sekali ye post ini
______________________________________________________

1 comments:

  1. Sudh la ko. Ko igt pkr sume tu jujur sangat ke apa. Sume sama je. Politik skrg utk kepntngan peribadi. Pemimpin dlm m'sai skrg bkn mcm dulu. Sama je sume umno ke,pas ke,pkr ke 2x5 je

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 
Buddy-On9 © 2015 - Designed by Templateism.com