░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░█▀█░█░░░█▀▀░█▀█░█▀▀░█▀▀░░░░█░░░█░█░▄▀░█▀▀░░░░▀█▀░█░█░█░▄▀▀░░░░░ ░░░░█▀▀░█░░░█▀░░█▀█░▀▀█░█▀░░░░░█░░░█░█▀░░░█▀░░░░░░█░░█▀█░█░░▀▄░░░░░ ░░░░█░░░█▄▄░█▄▄░█░█░▄▄█░█▄▄░░░░█▄▄░█░█░▀▄░█▄▄░░░░░█░░█░█░█░▄▄▀░░░░░ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

9/5/14

Warga Emas Perdaya 2 Lelaki


Zakaria (kanan) menceritakan kejadian terbabit kepada rakan-rakannya.

KUALA KRAI - Hanya dalam masa kurang tiga jam seorang lelaki sempat melakukan dua penipuan melibatkan kejadian berasingan di Bandar Kuala Krai, petang, kelmarin.  

Tindakan licik warga emas memperdaya dua lelaki itu menyebabkan peniaga ayam kerugian kira-kira RM300 sementara pemandu kereta sewa sebanyak RM250.

Dalam kejadian pertama, peniaga ayam di Pasar Besar Kuala Krai, Ismail Mamat, 60, didatangi seorang lelaki yang memesan 50 ekor ayam untuk memenuhi tempahan sebuah pejabat.

Lelaki yang datang sendirian ke pasar kira-kira jam 3.30 petang itu meminta Ismail memotong 25 ekor ayam sementara selebihnya diminta dimasukkan ke dalam plastik untuk dihantar ke kereta sementara menunggu ayam tersebut siap dipotong.

Sebelum itu, warga emas terbabit meminta harga istimewa daripada Ismail untuk 50 ekor ayam yang dipesannya.

Tanpa rasa curiga Ismail memasukkan 25 ekor ayam ke dalam plastik dan diserahkan kepada lelaki berkenaan walaupun belum pernah melihat lelaki itu sebelum ini.

Ismail berkata, ketika lelaki yang berkulit hitam manis, bertubuh kurus serta tinggi datang ke tempatnya berniaga, keadaan  pasar sudah lengang kerana ramai peniaga telah balik berikutan ayam masing-masing sudah habis dijual.

Setengah jam menghantar ayam ke kereta, lelaki tersebut tidak muncul, membuatkan Ismail mulai curiga lantas mengajak seorang rakan ke tempat letak kereta.

Malangnya kelibat lelaki tersebut tidak kelihatan.

“Ketika itulah baru saya syaki lelaki itu bukan berhasrat membeli ayam sebaliknya hendak menipu kerana tidak muncul hingga lewat petang.

“Saya tidak sangka akan ditipu lelaki yang sudah agak berumur yang kelihatan seperti orang baik-baik,” katanya.  

Ismail berkata, kejadian petang kelmarin mengajarnya untuk lebih berhati-hati pada masa akan datang.

“Saya berharap peniaga-peniaga lain lebih berhati-hati supaya tidak menjadi mangsa seperti mana berlaku kepada saya semalam (kelmarin),” katanya.

Selepas melarikan 25 ekor ayam, lelaki berkenaan ke stesen kereta sewa yang terletak bersebelahan dengan Pasar Besar Kuala Krai.

Lelaki terbabit dikatakan bertanyakan tambang ke Kota Bharu dengan pemandu kereta sewa, Zakaria Mat Nor, 71.

Zakaria yang juga Ahli Jawatankuasa Kereta Sewa Kuala Krai memberitahu tambang untuk ke Kota Bharu sebanyak RM60 tetapi lelaki berkenaan minta tambang dikurangkan.

Setelah mendapat persetujuan mengenai tambang, lelaki berkenaan pergi mengambil tiga plastik mengandungi ayam dan seterusnya Zakaria menghantarnya ke Kota Bharu.

Bagaimanapun, ketika dalam perjalanan dia meminta Zakaria singgah di Kedai Ketereh.

Zakaria berkata, selepas masuk ke kedai dimaksudkan, lelaki tersebut keluar seterusnya meminta membawanya ke Jalan Tanjung Pagar.

“Tanpa banyak soal saya hantar dia ke rumah dimaksudkan.

“Selepas itu dia minta saya bawa ke Kota Bharu dan singgah seketika di Pasar Siti Khadijah,” katanya.

Zakaria berkata, dia hanya menurut kehendak warga emas itu. Sebelum keluar, warga emas berkenaan terlihat cincin dipakainya lalu meminta izin untuk melihatnya.
“Tanpa rasa curiga saya menghulurkan cincin tersebut.
______________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
p/s: please leave our comments also
tolong komen sekali ye post ini
______________________________________________________

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 
Buddy-On9 © 2015 - Designed by Templateism.com