░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░█▀█░█░░░█▀▀░█▀█░█▀▀░█▀▀░░░░█░░░█░█░▄▀░█▀▀░░░░▀█▀░█░█░█░▄▀▀░░░░░ ░░░░█▀▀░█░░░█▀░░█▀█░▀▀█░█▀░░░░░█░░░█░█▀░░░█▀░░░░░░█░░█▀█░█░░▀▄░░░░░ ░░░░█░░░█▄▄░█▄▄░█░█░▄▄█░█▄▄░░░░█▄▄░█░█░▀▄░█▄▄░░░░░█░░█░█░█░▄▄▀░░░░░ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

9/16/14

Ekonomi Malaysia Antara Terbaik DuniaKUALA LUMPUR 14 Sept. - Pertumbuhan ekonomi Malaysia pada separuh pertama tahun ini antara yang terbaik di dunia, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau berkata, Malaysia mencatatkan pertumbuhan kukuh sebanyak 6.4 peratuspada kedua suku, disokong oleh eksport yang lebih tinggi dan kekuatan berterusan dalam permintaan domestik swasta.

"Malaysia dilihat oleh masyarakat antarabangsa sebagai model ekonomi,dengan pertumbuhan ekonominya antara yang terbaik di dunia pada kadar 6.3 peratus bagi enam bulan pertama tahun ini," kata beliau dalam kenyataan pada mesyuarat ke-11 Menteri-menteri Kewangan Asia-Eropah di Milan, Itali.

Beliau berkata kekuatan ekonomi Malaysia bergantung kepada eksport yang terus mendapat manfaat daripada pemulihan ekonomi maju dan daripada permintaan serantau.

"Aktiviti pelaburan diunjur kekal kukuh diterajui oleh sektor swasta manakala penggunaan swasta akan disokong oleh pertumbuhan pendapatan yang stabil dan keadaan pasaran pekerja yang menggalakkan.

"Kestabilan keseluruhan terus disokong oleh institusi kewangan yang mempunyai modal yang baik manakala keyakinan orang ramai terhadap sistem kewangan dalam negeri juga kekal utuh," katanya.

Husni berkata, walaupun usaha-usaha Malaysia untuk mengukuhkan pertumbuhan domestik dan daya tahan, negara menyedari bahawa ia tidak boleh melakukannya sendiri memandangkan pengurusan ekonomi mencabar dalam persekitaran yang semakin global.

Beliau berkata, krisis ekonomi dan kewangan serta kesannya yang berpanjangan menekankan kepentingan tindak balas dasar yang selaras, terutamanya keperluan untuk meningkatkan kerjasama dan integrasi serantau dan antara rantau untuk memastikan pemulihan ekonomi yang mampan dan pertumbuhan seimbang.

"Semasa kita bergerak ke hadapan, dan meletakkan krisis di belakang kita, landskap kewangan global telah berubah.

"Cabaran utama yang dihadapi oleh pembuat dasar ialah apakah pemacu pertumbuhan era seterusnya, dan bagaimana kita mengekalkan dan mengukuhkan pemulihan ekonomi di samping memastikan pertumbuhan yang seimbang dan inklusif? "katanya.

Beliau berkata Asia menjadi rantau yang paling pesat berkembang di dunia, menguasai kira-kira satu pertiga pertumbuhan global pada tahun-tahun kebelakangan ini, disokong permintaan yang kukuh dan asas-asas yang kukuh, rizab yang tinggi dan sistem perbankan yang baik.

"Meskipun prospek cerah bagi rantau ini dengan ekonomi global semakin pulih, kita perlu bertanya kepada diri kita sendiri, adakah apa yang kita lakukan cukup untuk mengharungi krisis yang mungkin berlaku?

"Kita tidak akan dapat meramal dengan tepat di mana atau bagaimana bentuk krisis akan datang," katanya.

Beliau berkata pemantauan makroekonomi berterusan, dasar makroekonomi domestik seimbang serta perundingan tetap serantau dan antara rantau akan membantu mengesan peristiwa-peristiwa yang menggugat kestabilan dan menyelaras dasar untuk menyelesaikannya.

Ahmad Husni mengetuai delegasi Malaysia ke mesyuarat tahunan itu yang diadakan untuk mengukuhkan lagi hubungan ekonomi dan kewangan dalam kalangan 51 negara-negara Asia dan Eropah. 
______________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
p/s: please leave our comments also
tolong komen sekali ye post ini
______________________________________________________

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 
Buddy-On9 © 2015 - Designed by Templateism.com