[Latest News][6]

aaa
aab
Adi Putra
Aidil Zafuan
alam
Anime
Anzalna Nasir
Article
berita
Betul Ke Bohong
Bola
canggih
cantik
Cartoon
Cerita Ghairah
CINTA
Cool
Download
Drama
Dunia Accident
Dunia aneh
Dunia Automobil
Dunia Fotografi
Dunia Gosip
Dunia Haiwan
Dunia Hot
Dunia Jenayah
Dunia Kesihatan
Dunia Loving
Dunia Pelik
Dunia Sukan
E-BOOK
Easy to Buy (Online Shop)
Emma Maembong
Event
Fail
gadget
game
GOOGLE ANALYTIC
Hafiz
Hairul Azreen
Hanez Suraya
Hanis Zalikha
hantu
Ingatlah
Insaflah
Internet
INTERNET BISNES
Jawatan Kosong
Kerja Kosong
Khai
Kita
kosmo
Lawak
Lawak Gambar
Lawak Pendek
Lawak Video
lirik english
lirik melayu
Lucu
macam-macam
Magazine
Makanan
Mamat
Manusia(setan)
Memasang Related Post
Menarik
Metro Arena
MH370
Mohd Mentor
motivasi
Nabila Huda
NUFFNANG
nyummy
PAID TO CLICK
Petua
Rahim R2
RAHSIA KAD PREPAID
Remy Ishak
Rosma AF
Sharifah Sakinah
Syazwan Zulkifly
Teka-Teki
Teka-Teki Gambar
teknologi
tips
tradisi
TUTORIAL
unik
video
weird
Zarema Zainal
Zizan Razak

Isu Panda : Majlis Fatwa Perlu Nyata Pendirian

Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Majlis Fatwa Kebangsaan perlu mengeluarkan fatwa berhubung tindakan kerajaan yang berkeras membawa dua ekor beruang panda ke negara ini dengan belanja puluhan juta ringgit sedangkan banyak keperluan golongan daif masih belum dipenuhi.

Presiden Majlis Perunding Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, isu membawa dua ekor panda dari negara China dengan berbelanja jutaan ringgit adalah jelas suatu isu yang sepatutnya mendapat fatwa dari institusi fatwa negara.

"Membazir adalah haram dan mengenepikan keperluan golongan daif yang memerlukan dan mengutamakan keselesaan dua ekor haiwan yang bukan untuk keperluan asasi warga rakyat adalah melanggar maqasid syariah ," ujar beliau.

Sehubungan itu, Mapim tegas beliau menggesa Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan fatwa sama ada tindakan itu selaras dengan kehendak hukum fiqh awlawiyyat (fiqh keutamaan) dalam mengeluarkan perbelanjaan negara yang diambil dari wang rakyat sedangkan terlalu banyak keperluan rakyat perlu diutamakan.

"Hanya kerana hendak menunjukkan simbol perhubungan antara China dan Malaysia , membazirkan wang jutaan ringgit untuk dua ekor panda sama sekali tidak memenuhi maksud perhubungan diplomatik yang baik.

"Malah secara ekonomi ia membebankan Malaysia dan sebaliknya menguntungkan China," katanya.

Dari sudut kebajikan haiwan juga, tambah beliau perbuatan membawa haiwan itu keluar dari habitat asli dan mewujudkan habitat artifisial adalah menyalahi hak dan kebajikan haiwan yang tidak dipandang enteng oleh Islam.

Sambil menyifatkan proses membawa dua ekor panda itu ke negara ini sebagai satu penderaan, beliau berkata menerbangkan dua ekor panda itu sejauh beribu kilometer , serta mewujudkan kandang palsu yang perlu disesuaikan suhunya tidak sepatutnya dilakukan oleh dua negara ini.

"Kami kesal pihak kerajaan yang melulus projek ini dan agensi yang berkenaan yang melaksanakan projek tersebut tidak bersikap kritikal. 

"Meneruskan inisiatif yang membazir dan menimbulkan persoalan apakah kerajaan tidak tahu keutamaan akan menyebabkan rakyat tidak lagi yakin sema ada kerajaan kini dikelola oleh mereka yang bijak atau sebaliknya oleh mereka yang berfikiran dangkal," katanya dalam satu kenyataan media.

Beliau menyifatkan projek itu pada keseluruhannya tidak memenuhi keutamaan , membazir dan menyalahguna wang rakyat.

"Jika ada penaja sekali pun kami tetap berpendapat ia tidak termasuk dalam penggunaan wang yang sepatutnya dikeluarkan untuk kebajikan rakyat," tegas beliau.

Pihak Majlis Fatwa Kebangsaan, jelas Azmi tidak boleh melihat isu ini sebagai di luar hukum agama kerana skala perbelanjaannya terlalu tinggi dan pembazirannya sangat ketara.


Ujarnya, isu kos hidup yang meliputi soal perumahan, khidmat kesihatan dan keperluan asas masih dihadapi rakyat berpendapatan rendah dan ia perlu lebih diutamakan kerajaan daripada dua ekor beruang panda. 
______________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
p/s: please leave our comments also
tolong komen sekali ye post ini
______________________________________________________

About Author Buddy-On9

Apa Kejadahnya Semua Ini!!! Berita-berita terkini, panas di pasaran.

Start typing and press Enter to search