[Latest News][6]

aaa
aab
Adi Putra
Aidil Zafuan
alam
Anime
Anzalna Nasir
Article
berita
Betul Ke Bohong
Bola
canggih
cantik
Cartoon
Cerita Ghairah
CINTA
Cool
Download
Drama
Dunia Accident
Dunia aneh
Dunia Automobil
Dunia Fotografi
Dunia Gosip
Dunia Haiwan
Dunia Hot
Dunia Jenayah
Dunia Kesihatan
Dunia Loving
Dunia Pelik
Dunia Sukan
E-BOOK
Easy to Buy (Online Shop)
Emma Maembong
Event
Fail
gadget
game
GOOGLE ANALYTIC
Hafiz
Hairul Azreen
Hanez Suraya
Hanis Zalikha
hantu
Ingatlah
Insaflah
Internet
INTERNET BISNES
Jawatan Kosong
Kerja Kosong
Khai
Kita
kosmo
Lawak
Lawak Gambar
Lawak Pendek
Lawak Video
lirik english
lirik melayu
Lucu
macam-macam
Magazine
Makanan
Mamat
Manusia(setan)
Memasang Related Post
Menarik
Metro Arena
MH370
Mohd Mentor
motivasi
Nabila Huda
NUFFNANG
nyummy
PAID TO CLICK
Petua
Rahim R2
RAHSIA KAD PREPAID
Remy Ishak
Rosma AF
Sharifah Sakinah
Syazwan Zulkifly
Teka-Teki
Teka-Teki Gambar
teknologi
tips
tradisi
TUTORIAL
unik
video
weird
Zarema Zainal
Zizan Razak

Tahukah ANDA ! Jepun Cipta Minyak Dari Sampah

Kreatif manusia memang tiada batasnya, walaupun ada masalah yang disebabkan manusia, tidak jarang juga manusia lain mampu menyelesaikan masalah tersebut .

Seorang warga Jepun telah mencipta sebuah mesin yang sesuai untuk kegunaan rumah . Mesin tersebut dapat mengubah sampah plastik menjadi bahan bakar, sebuah teknologi yang boleh membantu mengatasi longggokkan beg dan beg plastik dari kedai  di dalam gudang atau dapur.

 Beg  plastik, botol dan beberapa produk  lain pada dasarnya terbuat dari minyak. Akinori Ito , nama pencipta , dengan enjinnya menukar produk tadi ke materi asal melalui proses negatif - karbon.

 Karbon memanaskan plastik, memerangkap wap dalam sebuah sistem paip, lalu bilik -bilik air yang berfungsi menyejukkan wap , mengembunkan mereka kembali menjadi minyak mentah. Proses itu dipaparkan dalam laman web dalam talian Clean Technica . Minyak mentah tentu sesuai untuk kegunaan generator dan beberapa jenis dapur. Ia juga boleh disuling lebih jauh menjadi petrol .


Mesin tersebut telah dijual oleh Blest Corporation milik Ito dan dipuji kerana efisiensinya . Peranti itu dapat mengubah satu kilogram sampah plastik menjadi satu liter minyak dengan tenaga sebanyak satu kilowat per jamnya. . Namun Ito berharap harga akan turun ketika permintaan dan pengeluaran meningkat.

Mesin karya Ito memang bukan yang pertama kali mengubah sampah plastik menjadi bahan bakar. Namun mesin itu memperoleh penghargaan kerana saiznya yakni dibentuk untuk kegunaan rumah  . Selama ini mesin yang beredar jauh lebih besar, seperti Envion Oil Generator , yang mampu memproses 10 ribu tan plastik setiap tahun .

Setiap sampah plastik diubah menjadi tiga hingga lima tong minyak mentah yang dapat disuling lebih jauh menjadi bahan bakar komersial seperti petrol bahkan avtur . Sebuah demonstrasi Operasi Envion sempat digelar di Washington dua tahun lalu.
Ketika membakar untuk menghasilkan minyak , mesin -mesin tersebut melepaskan karbon dioksida ke atmosfera lalu menyumbang kepada perubahan iklim, namun mereka juga menjadi penyelesaian dari tumpukan sampah plastik. Menurut Envion , kira - kira 50 juta tan sampah plastik dihasilkan tiap tahun . Bila semua boleh diubah menjadi minyak, proses itu akan membantu mengurangkan pergantungan minyak dari negara asing.
______________________________________________________
Jangan lupe tekan iklan2 yg ada dalam blog ini..
Cukup lah hanya sekali..Terima kasih..
Please Click the advertisment.Once is enough.Thank You
p/s: please leave our comments also
tolong komen sekali ye post ini
______________________________________________________

About Author Buddy-On9

Apa Kejadahnya Semua Ini!!! Berita-berita terkini, panas di pasaran.

Start typing and press Enter to search